Reichert ultracut 'E' ultramicrotoom - De wereld onder de microscoop

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Reichert ultracut 'E' ultramicrotoom

Materialen > Microtomen

In de histo- en pathologie is het gebruikelijk om weefsel in te bedden in paraffine. Om de paraffineblokken te snijden wordt meestal gebruik gemaakt van een, al dan niet electrisch aangedreven, rotatiemicrotoom. Met deze techniek is de coupedikte beperkt tot ongeveer 3µm. Met een harde paraffine en juiste omstandigheden is 2µm soms haalbaar maar dat zijn uitzonderingen. Voor een meer gedetailleerd beeld is een dunnere coupe noodzakelijk. Om dit te bewerkstelligen wordt weefsel met kunsthars ingebed. Dit materiaal is veel harder dan paraffine en kan daarom een stuk dunner gesneden worden. Kunsthars snijden vergt wel een ander soort microtoom en messen. Daarvoor zijn een stabiel rotatiemicrotoom met retractie mogelijkheid en het ultramicrotoom de aangewezen apparaten. Gesneden wordt met diamant of glazen messen. Het grote voordeel van glas is dat de messen zelf vervaardigd kunnen worden en deze qua scherpte niet onder doen voor de vrij kostbare diamant messen. De standtijd van een glazen mes is echter veel lager dan een diamant mes. Het maken van glasmessen kan op deze site bekeken worden, klik hier!

Het ultramicrotoom is principieel ontworpen om coupes te maken voor de electronen microscoop. Een coupedikte van 70nm is hier gebruikelijk. Hiervoor wordt weefsel in epoxyhars gegoten en wordt gesneden met diamant of glas op een waterbed. De techniek in deze video laat het snijden van een GMA (glycol methacrylate) kunststof zien. Met deze techniek wordt de coupe droog van het mes afgenomen en daarna op water gestrekt.
De video laat 'slechts' het opspannen, afstellen, snijden van het weefsel en strekken op water zien. Voor een 'user manual' van het microtoom verwijs ik naar de downloadpagina.

Om de video te starten klik op de opname of hier.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu