Camera's vervolg - De wereld onder de microscoop

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Camera's vervolg

Materialen > Camera's
 

3. Artefacten van de Coolpixen 950, 990, 4500 en 5000

Voor de algemene camera-instellingen van de Coolpix 4500 wordt verwezen naar de download pagina.
Bij opnamen met sterkere objectieven kunnen bij de Coolpixen 950, 990, 4500 en 5000 ringen in het beeld ontstaan. Dit is een artefact die, volgens Nikon, te wijten is aan één of meerdere lenzen binnen de camera. Deze artefacten zijn niet te voorkomen maar kunnen wel verminderd worden (zie download voor een artikel van Klaus Henkel uit Dachau).

 


4. Beelden 'stitchen' (aan elkaar plakken) en 'stacken' (op elkaar plakken)


Om een inzicht te verkrijgen in de totale structuur van bijv. een nier is het mogelijk om met een rotatiemicrotoom een coupe te maken van het hele orgaan. Zo'n coupe kan een oppervlakte hebben van 1 tot 2 cm² en is voor een microscopische overzichtsopname te groot om in één opname te passen. Een goede oplossing voor dit probleem is gebruik te maken van de elektronische 'stitch' methode. Neem hiervoor het kleinste objectief (bijv. 2,5x) en fotografeer de hele coupe in stroken met een ruime overlap. Zie afbeelding.

 
 
 
 
 

Nadat de opnamen zijn gemaakt kunnen ze met bijv. Fotoshop CS2 of Autostitch aan elkaar worden geplakt. Het programma 'Autostitch' is als demo-versie gratis te verkrijgen (ook deze versie blijft nog jaren goed werken).
Nadat het programma is gestart is het raadzaam om in 'options' twee wijzigingen aan te brengen.
De 'Scale' moet rond de 70% worden gezet (20-30 opnamen 70%, 30-40 opnamen 60%, 40-50 opnamen 50%).
De JPEG quality wijzigen in 100%. Wanneer het programma vastloopt met een 'memory overload' moet de 'Scale' omlaag gebracht worden. Houd rekening met rekentijden van 5 tot 30 minuten, sommigen zelfs nog langer. 
Na de rendering verschijnt het resultaat als onder links afgebeeld. De rechterafbeelding geeft een stitch weer waarbij teveel opnamen zijn gemaakt. De bedoeling was om een hogere resolutie te verkrijgen door gebruik te maken van een objectief met een hogere vergroting. De rendering laat duidelijk de opnamestructuur zien. In de linker opname zijn de individuele opnamen veel minder zichtbaar.


Na bewerking is dit het resultaat (klik op de afbeelding). Nog niet perfect maar wel bevredigend. Verder op deze site zal met de Moticam 2300 camera een nog beter resultaat bereikt worden.

 
 
 
 
 
 

Beelden 'stacken' betekent het boven op elkaar plakken van bijna identieke beelden. Met name opnamen gemaakt door een stereomicroscoop zijn vaak op een bepaalde locatie scherp terwijl andere locaties nog wazig zijn. Door nu meerdere opnamen te maken zodanig dat elk deel een keer scherp wordt gefotografeerd kan later met een 'stacking' programma toch een scherpe afbeelding worden gecreëerd. Bekijk onderstaande vier opnamen en constateer de drie scherpe locaties. De vierde opname toont de afbeelding na stacking.
Hier is gebruik gemaakt van Combine Z5 en is gratis te downloaden.

 

5. Opnamen maken met de Moticam 2300

Inmiddels heeft de auteur het Nikon coolpix-tijdperk verlaten en is overgeschakeld naar een beter documentatie-systeem in de vorm van de Moticam 2300 camera.
De reden hiervoor was de betere opnamekwaliteit in combinatie met een Leitz orthoplan. De camera beschikt over een 1/2" sensor en is voorzien van een C-mount aansluiting. Dit is een standaard aansluiting waarvoor vele adapters te verkrijgen zijn. Bij de Moticam worden standaard allerlei aansluitingen geleverd zodat hij op bijna elke microscoop te monteren is. Deze adapters zijn alle van goede kwaliteit maar de originele C-mount adapter van Leitz is optisch van sublieme kwaliteit en daarom heeft de auteur gekozen voor dit type. Sommige handelaren en soms op ebay is deze adapter nog te verkrijgen. De adapter kan rechtstreeks aan de Moticam geschroefd worden en als éénheid in de trinoculaire opening geschoven worden. Leitz heeft 3 types adapters gemaakt. Een adapter met een tussenobjectief van 0,5x , 0,63x en zonder tussenobjectief (1x). Op een Leitz Orthoplan kan gekozen worden tussen de 0,5x of de 0,63x. De 1x geeft een te klein beeldoppervlak terwijl de 0,5x nog net zou kunnen voordat er vignettering ontstaat.  Door op onderstaande afbeelding of link te klikken kan op de website van Christian Linkenheld de uitwerkingen van verschillende typen adapters worden bekeken.
Website Christian Linkenheld


 


De af fabriek bijgeleverde software ziet er niet alleen goed uit maar werkt ook nog eens prima. De software draait onder bijna alle windows systemen. Voor windows7 64bits is aparte firmware gratis te verkrijgen. Het vergt echter enige oefening/gewenning om de juiste instellingen te vinden. Het is een kwestie van veel uitproberen. Op dit Duitse microscopieforum (www.mikroskopie-forum.de) wordt bijna altijd een antwoord op vragen gevonden.Was het stitchen van beelden afkomstig van de Nikon coolpix al vrij behoorlijk te noemen, zie hierboven, met de Moticam gaat het echt perfect. De belichting van de afzonderlijke beelden zijn mooi egaal zodat er in het totaalbeeld na het stitchen nagoeg geen sprake meer is van vlekvorming.
Klik op de opnamen om het resultaat te bekijken. Stitch van 16 beelden.

 
 
 
 Back     Top

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu